Boogstand tijdens de duurloop

Vanmorgen tijdens het lopen had ik weer tijd en ruimte om op mijn houding te letten, of eigenlijk de boogstand. Er is veel overeenkomst tussen de boogstand (uit de Tai Chi Chuan) en een optimale manier van lopen, in elk geval voor mij. Bij de boogstand is het voorste been gebogen en bepaalt daarmee de hoogte van het hoofd t.o.v. de grond. Het achterste been is gestrekt. Kracht wordt ontwikkeld vanuit de achterste voet, plant zich voort langs het achterste been via de rug en kom naar buiten via de handen. Indien de structuur van het lichaam goed is en de lijn vanuit de voet naar het hoofd recht en ononderbroken is, zal dit geen kracht kosten. Zie b.v. de lijn in de bijgaande foto van Yang Cheng Fu (de lijn is ongeveer 24 graden met de verticaal). Indien er onderweg een bocht of een onderbreking zit heb je kracht nodig om dit op te heffen. Typisch gebeurd dit vaak in de onderrug waardoor je de spieren in de onderrug moet belasten om de kracht naar buiten te krijgen.

Tijdens het lopen merkte ik dat ik, zodra ik teveel rechtop ging lopen, kracht nodig had om mijn voeten naar voren te krijgen. Zolang ik keurig naar voren bleef hellen, en de boogstand dus kon blijven handhaven, kostte het me minder moeite om snel door te lopen. Er is tijdens het hardlopen uiteraard wel een verschil met de Tai Chi boogstand. Bij het hardlopen komt de voorste voet recht onder je zwaartepunt op de grond en niet, zoals bij de traditionele Tai Chi boogstand, ervoor. De strekking en krachtontwikkeling vanuit het achterste been is daarentegen vergelijkbaar.

Je komt in een boogstand door je in te beelden dat er een touwtje aan je hoofd trekt die de lijn, die loopt van je achterste voet, langs je been en je rug naar je hoofd, recht trekt. Zolang dat allemaal in één lijn is en een klein beetje schuin naar voren dan heb je geen kracht nodig om de energie vanuit je voet naar voren te brengen of om hard te lopen.

Vaak kom ik mensen tegen die rechtop lopen, maar die lopen dan ook niet echt snel (die wandelen of joggen). Dit is in de Tai Chi te vergelijken met mensen die de korte vorm doen. Dit is een vorm die helemaal gericht is op het minimaliseren van het gebruik van spierkracht. De vorm is heel zacht en benadrukt de gezondheid bevorderende aspecten van Tai Chi. Zo zijn die lopers denk ik meer bezig met het bevorderen van de gezondheid dan het ontwikkelen van snelheid. Rechts een foto van Cheng Man Ching, de bedenker van de korte vorm in een voor de korte vorm karakteristieke boogstand.

Dat waren even met mijmeringen tijdens het lopen vanmorgen. Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog erg genoten van het mooie uitzicht, de mist over de heide en de Exmoor pony’s die rustig langs het hek stonden te grazen. De natuur lag er, met zo’n graad of een op de thermometer en weinig wind er fantastisch bij. Het is heerlijk om Tai Chi te doen maar op dit soort momenten ben ik ook blij een hardloper te zijn.

Groetjes.

Share

One comment on “Boogstand tijdens de duurloop

  1. Bianca van der Reijken

    18 december 2017 at 10:21 Beantwoorden

    <3 Inderdaad een technisch verhaal, maar goed te begrijpen. En fijn dat je zo in de Maashorst kan lopen!

Geef een reactie